wtorek, 16 lutego 2016

Śniadaniowe rogaliki maślane


Jakoś tak wyszło, że pozostaję w temacie drożdżowym, a to za sprawą bajecznie maślanych, delikatnych i lekkich rogalików. Idealnych zarówno na słodko jak i wytrawnie. Bardzo długo zachowują świeżość, co jest ich niewątpliwą zaletą. Piekłam je już wielokrotnie, dlatego dzielę się przepisem i gorąco polecam!


Składniki (na ok. 8 dużych szt.):
  • 3,5 szkl. mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 200 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania
  • ziarna do posypania (u mnie mak i sezam)

Ze świeżych drożdży przygotować rozczyn (wymieszać drożdże + 2 łyżki mąki + 50 ml mleka + 1 łyżeczka cukru) i odstawić do wyrośnięcia. W dużej misce przesiać pozostałą mąkę, cukier oraz mleko i dodać resztę składników raz z wyrośniętym rozczynem. Całość wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką miskę z ciastem i odstawić do podwojenia objętości ok. 1 -1,5 h.

Po tym czasie ciasto szybko wyrobić. Blat oprószyć lekko mąką i rozwałkować na okrągły placek (nie musi być cienko). Ciasto podzielić na 8 trójkątów i zrolować je w rogaliki. Odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok. 30 min.

Przed pieczeniem wierzch rogalików wysmarować rozmąconym jajkiem i obsypać ziarnami. Piec w nagrzanym to temperatury 180 stopni piekarniku przez 13-15 min. Studzić na kratce.

Smacznego!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...