poniedziałek, 1 lutego 2016

Pieczone pączki


Świetna alternatywa dla tradycyjnych smażonych w głębokim tłuszczu pączków.
W następnym roku zdecydowanie do powtórzenia.



Składniki (na ok. 20 szt.):
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 370 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 170 g miękkiego masła

Dodatkowo:
  • ok. 300 g marmolady (u mnie domowy dżem truskawkowy)
  • 1 jajko do posmarowania
  • cukier puder
  • papilotki


Z drożdży przygotować rozczyn (wymieszać drożdże + mleko + 1 łyżkę mąki) i odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać cukier, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszać łopatką dodając stopniowo jajka. Wyrabiać ręką ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie, a następnie dodawać kawałki miękkiego masła wyrabiając dalej, aż ciasto będzie się odklejać od ręki  ścianek miski i będzie przy tym elastyczne i gładkie. Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na ok. 1 h w ciepłe miejsce.

Ciasto odgazować (zagnieść szybko), ciasto rozwałkować na blacie oprószonym mąką na grubość ok. 1 cm. Papilotki wyłożyć na blaszce do pieczenia. Z ciasta wycinać kółka szklanką, lekko spłaszczyć i na środku wyłożyć łyżeczkę marmolady/dżemu. Zlepić dokładnie brzegi, uformować kulkę i ułożyć ją w papilotce zlepieniem do dołu. Przykryć pączki ściereczka i odstawić do napuszenia na ok. 30-40 min.

Przed pieczeniem posmarować pączki rozmąconym jajkiem i piec w nagrzanym do temperatury 180 stopni  piekarniku, przez ok. 20-25 min. Studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Źródło: Kwestia smaku






Polecam wypróbować równie pyszne odchudzone:



1 komentarz:

  1. Mam zamiar przymierzyć się do pączków pieczonych - zawsze to mniej tłuszczu : )

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...