wtorek, 26 stycznia 2016

Yum yums

 
Zakręcone, tłuściutkie, rumiane i oblane lukrem.
Zapraszam na yum yums, czyli szkockie pączki!


Składniki (na 15 szt.):
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 28 g świeżych drożdży
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 30 g cukru
  • 100 g masła schłodzonego
  • 250 ml wody
  • 1 jajko

Składniki na lukier:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny lub wody

Dodatkowo:
  • olej do smażenia


Ze świeżych drożdży przygotować rozczyn (wymieszać drożdże + 2 łyżki maki + 50 ml wody) i odstawić do wyrośnięcia. W misce przesiać pozostałą mąkę, dodać sól, cukier oraz wyrośnięty rozczyn i wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło, zamieszać delikatnie, aby masło kol ryło się mąką, nie wyrabiać ciasta. Dodać pozostałą wodę, roztrzepane jajko i ponownie delikatnie wymieszać w kulę, ale nie wyrabiać ciasta, kawałki masła mają być widoczne. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i  odstawić ciepłe miejsce na ok. 30 min, aż ciasto delikatnie ruszy.

Ciasto rozwałkować na prostokąt, podsypując blat mąką. Dłuższe boki ciasta złożyć do środka, a następnie całość złożyć na pół jak książkę. Ciasto ułożyć na blacie tak, aby krótsze boki były góra-dół i ponownie powtórzyć proces wałkowania i składania ciasta ze 3-4 razy, aż masło zespoli się z ciastem i będzie gładkie. Dla ułatwienia warto obejrzeć filmik, autora przepisu 
Jamesa Mortona. Ciasto złożone owinąć folią  i wstawić do lodówki na ok. 30 min, aby odpoczęło.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 7-10 mm i rozciąć na paski o szerokości ok. 20 mm.  Środek każdego paska naciąć wzdłuż dłuższego boku i rozcięte boki skręcić – polecam obejrzeć filmik do końca). Pączki przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok. 1 h.

W garnku rozgrzać olej do temperatury 175 stopni. Pączki smażyć z obu stron do zarumienieni. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Składniki na lukier wymieszać. Pędzelkiem lukrować pączki z obu stron.

Smacznego!


Źródło: Moje Wypieki





Na karnawał polecają się także inne tłuściochy:








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...