wtorek, 22 grudnia 2015

Kulebiak


Ahh… skubaniec mi popękał. Nie taki był plan. Nie tak się miał prezentować, ale nic to… ważne, że pyszny był, no i urósł szatańsko.
Z całą swoją rozprutą gracją poleca się na świąteczny stół.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 14 g świeżych drożdży
  • 1 żółtko
  • 30g roztopionego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Dodatkowo:
  • farsz z przepisu na kapustę postną
  • 1 jajko rozmącone do posmarowania
  • mak, sezam lub kminek do posypania


Ze świeżych drożdży przygotować rozczyn (wymieszać drożdże + dwie łyżki mąki + cukier + 50 ml mleka) i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę, sól, dodać mleko, żółtko, masło oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 -1,5h w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko wyrobić, kawałek ciasta urwać i odłożyć do dekoracji. Rozwałkować dość cienko na prostokąt, podsypując odrobina mąki. A płat ciasta wyłożyć równo farsz, zwinąć krótsze boki do środka i zrolować wzdłuż dłuższego boku na roladę. Z odłożonego wcześniej kawałka ciasta przygotować ozdoby za pomocą foremek do ciastek i przymocować je na wierzchu za pomocą rozmąconego jajka. Przykryć kulebiak ściereczką i odstawić do napuszczenia na ok. 30-40 min.

Przed pieczeniem wierzch kulebiaka wysmarować rozmąconym jajkiem i opcjonalnie obsypać np. makiem lub sezamem.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40-45 min. Studzić na kratce.

Smacznego!



 
Zapraszam także do wypróbowania:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...