Ahh… skubaniec mi popękał. Nie taki był plan. Nie
tak się miał prezentować, ale nic to… ważne, że pyszny był, no i urósł
szatańsko.
Z całą swoją rozprutą gracją poleca się na świąteczny stół.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 14 g świeżych drożdży
- 1 żółtko
- 30g roztopionego masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
- farsz z przepisu na kapustę postną
- 1 jajko rozmącone do posmarowania
- mak, sezam lub kminek do posypania
Ze
świeżych drożdży przygotować rozczyn (wymieszać drożdże + dwie łyżki
mąki + cukier + 50 ml mleka) i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać
pozostałą mąkę, sól, dodać mleko, żółtko, masło oraz wyrośnięty rozczyn.
Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypać
odrobiną mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na
ok. 1 -1,5h w ciepłe miejsce.
Po tym czasie
ciasto jeszcze raz szybko wyrobić, kawałek ciasta urwać i odłożyć do
dekoracji. Rozwałkować dość cienko na prostokąt, podsypując odrobina
mąki. A płat ciasta wyłożyć równo farsz, zwinąć krótsze boki do środka i
zrolować wzdłuż dłuższego boku na roladę. Z odłożonego wcześniej
kawałka ciasta przygotować ozdoby za pomocą foremek do ciastek i
przymocować je na wierzchu za pomocą rozmąconego jajka. Przykryć
kulebiak ściereczką i odstawić do napuszczenia na ok. 30-40 min.
Przed pieczeniem wierzch kulebiaka wysmarować rozmąconym jajkiem i opcjonalnie obsypać np. makiem lub sezamem.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40-45 min. Studzić na kratce.
Smacznego!
Zapraszam także do wypróbowania:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz