Składniki:
- 8-10 filetów śledzia
- 2 cebule
- 5-6 łyżek przecieru pomidorowego
- 1/2 szkl. oleju
- 2 łyżki octu winnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
Filety śledzia jeśli są solone, wymoczyć kilka godzin w
wodzie, a następnie odsączyć i pokroić pod lekkim kątem w paski ok 3 cm.
W rondelku zeszklić na 2-3 łyżkach oleju pokrojoną w piórka
cebule. Dodać przecier pomidorowy, cukier, ocet oraz ziele angielskie i listek
laurowy. Całość zlać olejem. Dokładnie wymieszać i zagotować. Odstawić do
wystygnięcia.
W słoiku wykładać warstwami łyżkę marynaty i kawałki śledzi.
Słoik zakręcić i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń