Prawa autorskie

wtorek, 9 grudnia 2014

Zakwas buraczany


Zakwas buraczany - nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia w wielu polskich domach.
To za jego zasługą barszcz wigilijny ma tak wyjątkowy kolor i smak.
Mój już gotowy, czeka w lodówce :)





Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 pieprzu czarnego
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 1 l wody przegotowanej lub przefiltrowanej


Buraki obieramy, kroimy w grube plastry i wrzucamy do większego słoja. Dodajemy obrane ząbki czosnku, listki laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Sól rozpuszczamy w litrze wody i zalewamy nią buraki tak, aby były całe zakryte wodą. Wieko słoika okrywamy gazą lub lnianą ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-6 dni (wszystko zależy od temperatury panującej w domu). Po pierwszej dobie powinna pojawić się piana (widać ją na zdjęciu), którą należy zbierać. 

Zakwas jest dobry, gdy jest klarowny i ma rubinowy kolor, a jego smak jak i zapach jest lekko kwaskowaty. 

Gotowy zakwas przecedzić i przelać do szklanych butelek lub słoików. Przechowywać w lodówce do paru tygodni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz