Zakwas buraczany - nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia w wielu polskich domach.
To za jego zasługą barszcz wigilijny ma tak wyjątkowy kolor i smak.
Mój już gotowy, czeka w lodówce :)
Mój już gotowy, czeka w lodówce :)
Składniki:
- 1 kg buraków
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 3-4 pieprzu czarnego
- 1 łyżka soli kamiennej
- 1 l wody przegotowanej lub przefiltrowanej
Buraki obieramy, kroimy w grube plastry i wrzucamy do
większego słoja. Dodajemy obrane ząbki czosnku, listki laurowe, ziele
angielskie oraz pieprz. Sól rozpuszczamy w litrze wody i zalewamy nią buraki tak,
aby były całe zakryte wodą. Wieko słoika okrywamy gazą lub lnianą ściereczka i
odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-6 dni (wszystko zależy od temperatury panującej
w domu). Po pierwszej dobie powinna pojawić się piana (widać ją na zdjęciu),
którą należy zbierać.
Zakwas jest dobry, gdy jest klarowny i ma rubinowy kolor, a
jego smak jak i zapach jest lekko kwaskowaty.
Gotowy zakwas przecedzić i przelać do szklanych butelek lub
słoików. Przechowywać w lodówce do paru tygodni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz