Prawa autorskie

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Pesto jarmużowe


Dziś szybki wpis, jak i szybki przepis na pesto jarmużowe.



Składniki:
  • 2 szkl. jarmużu bez łodyg
  • garść orzechów nerkowca
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki sera cheedar drobno starkowanego
  • 1/4 szkl. oleju
  • pieprz, sól

Jarmuż posiekać drobniej i przełożyć do wysokiego prostego naczynia, dorzucić ząbek czosnku, starkowany ser oraz drobniej posiekane orzechy. Blenderem zmiksować całość na 'papkę', pod koniec dodać olej i jeszcze raz zmiksować.
Przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku do 1 tygodnia.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. idealne, a dzięki nerkowcom pewnie miało lekko słodkawy posmak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio zakochałam sie w jarmużu ;) robiłam z niego gołąbki :) były przesmaczne;) świetne pesto:) napewno skorzystam z przepisu :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetny pomysł z tymi gołąbkami, muszę wypróbować :)
      pozdrawiam

      Usuń