Dziś szybki wpis, jak i szybki przepis na pesto jarmużowe.
Składniki:
- 2 szkl. jarmużu bez łodyg
- garść orzechów nerkowca
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki sera cheedar drobno starkowanego
- 1/4 szkl. oleju
- pieprz, sól
Jarmuż posiekać drobniej i przełożyć do wysokiego prostego naczynia, dorzucić ząbek czosnku, starkowany ser oraz drobniej posiekane orzechy. Blenderem zmiksować całość na 'papkę', pod koniec dodać olej i jeszcze raz zmiksować.
Przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku do 1 tygodnia.
Smacznego!
idealne, a dzięki nerkowcom pewnie miało lekko słodkawy posmak :)
OdpowiedzUsuńostatnio zakochałam sie w jarmużu ;) robiłam z niego gołąbki :) były przesmaczne;) świetne pesto:) napewno skorzystam z przepisu :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńświetny pomysł z tymi gołąbkami, muszę wypróbować :)
Usuńpozdrawiam