Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem papryki, pora i kukurydzy.
Składniki:
- 1/4 główki czerwonej kapusty
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 pora (biała część)
- 3 czubate łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 łyżeczka soli
Składniki na dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu winnego
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz
Kapustę drobno szatkujemy. Zasypujemy solą i odstawiamy na ok.
15-20 min., aby kapusta zmiękła. Jeśli puści dużo soku to ją odciskamy. Pora i
paprykę drobno kroimy. Warzywa dodajemy do kapusty. Dorzucamy kukurydzę. Składniki
na dressing mieszamy i łączymy z warzywami.
Smacznego!
Uwielbiam czerwoną kapustę, ale takiej surówki jeszcze nie jadłam i chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńMoja surówka z czerwonej kapusty składa się dodatkowo z jabłka, marchewki i soku z cytryny, ale z kukurydzą i papryką na pewno będzie pyszna ;)