Pieczone buraki mają to do siebie, że są o wiele smaczniejsze,
bardziej słodsze i zachowują więcej wartości odżywczych niż te gotowane. Z
takimi właśnie buraczkami przygotowana jest dzisiejsza propozycja dodatku
obiadowego. Niby nic wyszukanego, ale ja ją uwielbiam!
Składniki:
- 4 średniej wielkości buraki
- 1 jabłko
- 1 mała cebula
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- przyprawy: sól, pieprz
Buraki dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i każdy
z osobna zawinąć w folię aluminiową. Piec w temperaturze 180 stopni, aż będą
miękkie ok. 50-60 min. Wyjąć z piekarnika, rozwinąć folię i wystudzić. Po tym
czasie buraki i jabłko obrać, starkować na tarce o grubych oczkach. Dodać
pokrojoną drobno cebulę. Dodać oliwę, ocet, szczyptę cukru oraz doprawić
pieprzem oraz solą. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 30 min. aby się
„przegryzła”.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz