poniedziałek, 16 marca 2015

Pieczone buraczki z jabłkiem i cebulką (do obiadu)





Pieczone buraki mają to do siebie, że są o wiele smaczniejsze, bardziej słodsze i zachowują więcej wartości odżywczych niż te gotowane. Z takimi właśnie buraczkami przygotowana jest dzisiejsza propozycja dodatku obiadowego. Niby nic wyszukanego, ale ja ją uwielbiam!


Składniki:
  • 4 średniej wielkości buraki
  • 1 jabłko
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • przyprawy: sól, pieprz


Buraki dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i każdy z osobna zawinąć w folię aluminiową. Piec w temperaturze 180 stopni, aż będą miękkie ok. 50-60 min. Wyjąć z piekarnika, rozwinąć folię i wystudzić. Po tym czasie buraki i jabłko obrać, starkować na tarce o grubych oczkach. Dodać pokrojoną drobno cebulę. Dodać oliwę, ocet, szczyptę cukru oraz doprawić pieprzem oraz solą. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 30 min. aby się „przegryzła”.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...