Prawa autorskie

piątek, 3 kwietnia 2015

Razowe ciastka z otrębami w czekoladzie




Pyszne małe ciasteczka zatopione w czekoladzie. Niezbyt słodkie, fajnie chrupiące, z orzechowym posmakiem i przy tym w zdrowszej wersji.

WESOŁYCH I RADOSNYCH ŚWIĄT!




Składniki (na ok. 40 sztuk):

  • 90 g masła
  • 60 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 20 g wiórków kokosowych 
  • 25 g otrębów (ja dodałam żytnie)
  • 120 g mąki pszennej razowej
  • 75 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 90 g gorzkiej czekolady



Wszystkie podane składniki powinny mieć temperaturę pokojową.


Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko dalej ucierając, do połączenia. Dodać wiórki kokosowe, otręby, oba rodzaje mąk, sodę oraz proszek do pieczeni. Zmiksować lub wymieszać do połączenia się składników. Z ciasta formować małe kulki (mniejsze niż orzech włoski), układać na blaszce do pieczenia i każdą spłaszczyć widelcem. 


Ciastka piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-12 minut, aż lekko zbrązowieją na brzegach. Przestudzić na kratce. 


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, maczać każde ciastko (ja maczałam sam spód) i odkładać na kratkę.


Smacznego!






Źródło: MojeWypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz