Prawa autorskie

czwartek, 9 kwietnia 2015

Sałatka z kaszą bulgur, burakiem i fetą




Od początku zimy znoszę do domu buraki dosłownie siatkami. Piekę je na okrągło, ale jeszcze się nimi nie przejadłam i w cale mnie to nie martwi. Skoro dziś będzie o burakach to proponuję je w postaci pożywnej sałatki z moją ulubioną kaszą bulgur i serem feta.



Składniki:

  • 1 szkl. suchej kaszy bulgur (u mnie z vermicelli)
  • 5 średniej wielkości buraków (pieczonych lub ugotowanych)
  • 150 g sera typu feta
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekanej)
  • sok z ½ cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz



Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przestudzić. Buraczki obrać ze skóry, pokroić w małą kostkę i dodać do kaszy. Dodać pokruszony ser, orzechy oraz natkę pietruszki. Całość skropić sokiem z cytryny oraz oliwą. Dodać do smaku przyprawy i wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. fajnie, bulgur leży w szafce i czeka na zmiłowanie, a buraki lubię bardzo więc zdecydowanie zapisuję tę sałatkę do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń