Prawa autorskie

wtorek, 5 maja 2015

Ciasto biedronka



Ciasto bardzo efektowne i do tego bardzo smaczne. Połączenie biszkoptu z kremem budyniowym i galaretką jest niezawodne. Dżem lekko nasączył biszkopt i przełamał delikatny smak. Ja ten przepis z pewnością wykorzystam jeszcze nie raz :)


Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 łyżki octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej  

Składniki na masę budyniową:
  • 4 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • kilka kropli olejku migdałowego lub śmietankowego
  • 200 g masła

Dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • ok. 250 g dżemu truskawkowego
  • wiórki kokosowe

Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy partiami cukier ciągle miksując. W drugiej misce wymieszać żółtka z octem i proszkiem do pieczenia (masa zacznie od razu lekko rosnąć) i dodać do ubitej piany. Dodać przesiane obie mąki i całość delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Do formy do pieczenia (u mnie wymiar 24x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie smarować), przelać ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok. 30-40 min (to tzw. suchego patyczka). Studzić w uchylonym piekarniku.

Przygotować masę budyniową. Dwie szklanki mleka zagotować w garnuszku. W dwóch pozostałych szklankach rozpuścić obie mąki. Dodajemy do gotującego się mleka, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, szczelnie przykrywamy i studzimy.
W misie ucieramy masło z cukrem, dodając partiami zimny budyń, aż powstanie jasna masa. Pod koniec dodajemy olejek.

Galaretki rozpuszczamy w połowie zalecanej porcji wrzącej wody i odstawiamy do schłodzenia (ma być lekko tężejąca).

Biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwa równe blaty. Pierwszy blat pozostawiamy w formie i sparujemy wierzch dżemem. Następnie wykładamy połowę masy budyniowej i wyrównujemy. W drugim biszkopcie wycinamy małe kółka np. za pomocą kieliszka). Tak przygotowany blat układamy na krem budyniowy, lekko go dociskając. Wierzch biszkoptu smarujemy pozostałym kremem, omijając dziurki. Obsypujemy masę wiórkami kokosowymi. W miejsce dziurek przekładamy lekko tężejącą galaretkę. Całość schładzamy. Ciasto najlepsze jest następnego dnia, gdy biszkopt lekko nasiąknie.

Smacznego!





(+ moje małe modyfikacje)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz