Prawa autorskie

piątek, 8 maja 2015

Jednogar chłopski II


Była tu już jedna wersja chłopskiego jednogara
Dziś wersja nr 2 z dodatkiem młodej kapusty i marchewki.



Składniki:
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g chudej kiełbasy
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, ziarna pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie, papryka słodka i ostra, czubryca czerwona, kurkuma, tymianek

Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew, cebulę oraz kiełbasę w półtalarki. Do rozgrzanego rondla wrzucić kiełbasę i chwilę podsmażyć, dorzucić cebulę oraz przeciśnięty ząbek czosnku i zeszklić. Dodać marchew oraz paprykę słodką ok. 1/2 łyżeczki  i szczyptę ostrej. Chwilę całość podsmażyć. Wlać wodę, aby lekko zakryła zawartość rondla, dodać ziele angielskie, listek laurowy oraz ziarna pieprzu i zagotować. Dorzucić poszatkowaną drobno kapustę oraz koncentrat pomidorowy. Dusić aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodać opłukaną fasolę doprawić czubrycą, tymiankiem i odrobiną kurkumy. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz