Była tu już jedna wersja chłopskiego jednogara.
Dziś wersja nr 2 z dodatkiem młodej kapusty i marchewki.
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 g chudej kiełbasy
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, ziarna pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie, papryka słodka i ostra, czubryca czerwona, kurkuma, tymianek
Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew, cebulę
oraz kiełbasę w półtalarki. Do rozgrzanego rondla wrzucić kiełbasę i chwilę podsmażyć,
dorzucić cebulę oraz przeciśnięty ząbek czosnku i zeszklić. Dodać marchew oraz
paprykę słodką ok. 1/2 łyżeczki i szczyptę
ostrej. Chwilę całość podsmażyć. Wlać wodę, aby lekko zakryła zawartość rondla,
dodać ziele angielskie, listek laurowy oraz ziarna pieprzu i zagotować. Dorzucić
poszatkowaną drobno kapustę oraz koncentrat pomidorowy. Dusić aż warzywa będą
miękkie. Pod koniec dodać opłukaną fasolę doprawić czubrycą, tymiankiem i
odrobiną kurkumy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz