Prawa autorskie

wtorek, 26 maja 2015

Faszerowane pieczarki


Faszerujemy różne warzywa, paprykę, cebulę, cukinię, bakłażany, a ja oprócz tego faszeruję również pieczarki. Dodatkowo wolę je zdecydowanie w wersji mniej fit, czyli panierowane i smażone na oleju :)



Składniki:
  • 10 dużych pieczarek
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 małą cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, czubryca czerwona
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • bułka tarta + 1 łyżka podprażonego sezamu
  • olej do smażenia


Pieczarki oczyścić, obrać i odciąć ogonek. Blaszki w kapeluszach usunąć za pomocą łyżeczki i dodać je do mięsa. Ogonki z pieczarek zetrzeć na tarce o grubych oczkach i także dodać do mięsa. Cebulę i czosnek drobno posiekać., dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem oraz czubrycą. Dodać natkę pietruszki, wbić jajko i  całość wymieszać. Faszerować kapelusze pieczarek farszem z lekką górką. Pieczarki moczyć w jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Zrobiłam, przepyszne!!!!!!! Dziękuję za przepis i inspirację!!!!! Pozdrawiam serdecznie :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, bardzo mnie to cieszy :)
      pozdrawiam

      Usuń