Prawa autorskie

poniedziałek, 27 lipca 2015

Frużelina wiśniowa




Frużelina (oczywiście wiśniowa) doczekała się swojego debiutu! 


Składniki:
  • 1 kg wiśni (waga po wydrylowaniu)
  • 300 g cukru
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 ml zimnej wody

Wydrylowane wiśnie przełożyć do garnka, zasypać cukrem, przykryć i odstawić na ok. 2-3 h, aby puściły sok. Po tym czasie garnek ustawić na gazie i podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a wiśnie puszczą jeszcze więcej soku. Po tym czasie dodać sok z cytryny. W wodzie wymieszać mąkę ziemniaczaną i przelać energicznie mieszając do garnka z wiśniami. Chwilę gotować, aż sok zmieni konsystencję podobną do rzadkiego kisielu. 

Do umytych i wyparzonych słoików przełożyć gorącą frużelinę, zakręcić dobrze słoiki i odstawić na ściereczce do góry dnem, aby wystygły. Można dla pewności poddać pasteryzacji gotowe słoiki, przez ok. 15 min. Moje „zaciągnęły” dobrze, więc nie było potrzeby.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Też ostatnio robiłam frużelinę, jest bardzo pyszna pasuje do wielu dań :)

    OdpowiedzUsuń