Ciasto błyskawiczne w przygotowaniu i zdecydowanie dla miłośników miodowego posmaku w wypiekach.
Składniki:
- 295 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- 50 g płynnego miodu
- 1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego (ja dodałam grecki)
- 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Dodatkowo:
- śliwki
- cukier puder do prószenia
Wszystkie podane składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier należy przesiać.
Do
dużej miski wbić całe jajka, dodać miód, jogurt, olej. Wszystko
wymieszać np. widelcem tylko do połączenia się składników. Dodać suche
przesiane wcześniej składniki i również wymieszać np. widelcem
(mieszając w jednym kierunku), tylko do połączenia.
Dno
tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm*) wyłożyć papierem do pieczenia,
boki formy wysmarować masłem. Przelać ciasto, wyrównać (ciasto jest
gęste). Na wierzchu poukładać dość gęsto odpestkowane śliwki, rozcięciem
ku górze.
Piec w temperaturze 175 stopni przez około 40- 50 min., do tzw. suchego patyczka. Studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
*ciasto faktycznie mocno urośnie, dlatego idąc za poradą Doroty radzę je zrobić w większej formie i z większą ilością śliwek.
Źródło: Moje Wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz