Pyszny bochen chleba z przepisu Jeffrey'a Hamelmana podpatrzony u Doroty MojeWypieki.
Bogaty w ziarna, bardzo mięsisty i treściwy. Polecam!
Składniki na 1 bochenek
Składniki na ziarno:
- 35 g siemienia lnianego
- 100 g wody
Składniki na zaczyn:
- 75 g mąki pszennej
- 90 g wody
- 2 łyżki zakwasu
Składniki na ciasto chlebowe:
- 380 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej typ 750)
- 40 g mąki żytniej typ 720
- 60 g uprażonych ziaren słonecznika
- 30 g uprażonych ziaren siemienia lnianego
- 175 g wody
- 18 g (1 płaska łyżka)
- 130 g namoczonego siemienia lnianego (patrz wyżej)
- 170 g zaczynu (patrz wyżej)
Dzień przed pieczeniem:
Siemię lniane zalać wodą, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 12 do 16 h.
W osobnej misce wymieszać składniki na zaczyn i także przykryć szczelnie folią i odstawić w temperaturze pokojowej na 12 do 16 h.
W dniu pieczenia:
Wszystkie
składniki na ciasto chlebowe umieścić w misce i wyrabiać ręcznie ok. 10
min (można także robotem kuchennym z końcówkami haków ok. 3 min. Ciasto
powinno być lekko kleiste. Odstawić ciasto w misce do odpoczęcia,
przykryte ściereczką na ok. 2 â 2,5 h. Po ok. 1 h ciasto odgazować
(wyciągnąć na blat obsypany uprzednio mąką i lekko uderzyć kilka razy).
Następnie każdą z czterech stron ciasta złożyć do środka. Można tą
czynność powtórzyć jeszcze raz w równych odstępach czasowych.
Po
tym czasie uformować z ciasta bochenek zwinięciem do góry i umieścić w
koszyku do wyrastania uprzednio obficie obsypanym mąką. Można także
chleb umieścić w foremce do pieczenia (wcześniej należy wysmarować ją
masłem i obsypać otrębami). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do
wyrastania ok. 2 d0 2,5 h w temperaturze 25 stopni, a w chłodniejszym
miejscu ok. 10 stopni czas ten się wydłuża nawet do 8 h (u mnie trwało
to ok. 3,5 h w temperaturze pokojowej).
Chleb
wyjąć delikatnie złożeniem do dołu na blachę do pieczenia i delikatnie
naciąć ostrym nożem. Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok.
40 â 45 min. Ja dodatkowo przed włożeniem chleba do pieczenia,
spryskałam środek piekarnika wodą.
Chleb jest gotowy, gdy po postukaniu od spodu wyda charakterystyczny głuchy dźwięk.
Przestudzić na kratce.
Smacznego!
Źródło: Moje Wypieki
Pyszny chlebek <3
OdpowiedzUsuń