Prawa autorskie

środa, 23 września 2015

Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą (na zimę)



Tego typu sałatki są u mnie numerem jeden do obiadów w ciągu tygodnia.
Tą polecam szczególnie, bo jest pyszna!


Składniki (na ok. 7 słoików po 500 ml):
  • 3 kg kapusty czerwonej
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1/2 kg cebuli

Składniki na zalewę:
  • 1 szkl. wody
  • 1 szkl. octu 10%
  • 1 szkl. cukru
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 1 łyżeczka gorczycy białej
  • 2 łyżki soli


Kapustę drobno poszatkować, jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja ułatwiłam sobie pracę i przepuściłam kapustę oraz jabłka przez szatkownicę elektryczną). Cebulę obrać i drobno posiekać.

Wszystkie składniki zalewy umieścić w dużym garnku i zagotować. Dodać do gotującej się zalewy warzywa oraz jabłka, wymieszać i gotować razem ok. 20 min od czasu do czasu mieszając.
Jeszcze gorącą sałatkę nakładać do wcześniej wyparzonych słoików, lekko dociskając, a następnie dobrze zakręcić. Słoiki pasteryzować ok. 20-30 min. gorące słoiki odstawić do góry dnem, przykryć ścierką  i pozostawić do wystudzenia.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz