Tego typu sałatki są u mnie numerem jeden do obiadów
w ciągu tygodnia.
Tą polecam szczególnie, bo jest pyszna!
Składniki (na ok. 7 słoików po 500 ml):
- 3 kg kapusty czerwonej
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 1/2 kg cebuli
Składniki na zalewę:
- 1 szkl. wody
- 1 szkl. octu 10%
- 1 szkl. cukru
- 12 ziaren ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- 1 łyżeczka gorczycy białej
- 2 łyżki soli
Kapustę drobno poszatkować, jabłka obrać, usunąć gniazda
nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja ułatwiłam sobie pracę i
przepuściłam kapustę oraz jabłka przez szatkownicę elektryczną). Cebulę obrać i
drobno posiekać.
Wszystkie składniki zalewy umieścić w dużym garnku i
zagotować. Dodać do gotującej się zalewy warzywa oraz jabłka, wymieszać i
gotować razem ok. 20 min od czasu do czasu mieszając.
Jeszcze gorącą sałatkę nakładać do wcześniej wyparzonych
słoików, lekko dociskając, a następnie dobrze zakręcić.
Słoiki pasteryzować ok. 20-30 min. gorące słoiki odstawić do góry dnem, przykryć
ścierką i pozostawić do wystudzenia.
Smacznego!
Źródło: Kawa cynamonem pachnąca
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz