Pyszny i aromatyczny krem z pieczonej dyni i pomidorów.
Składniki:
- ok. 1,2 kg dyni (u mnie hokkaido)
- 4 duże dojrzałe pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka wędzona ostra i słodka
Dynię
przekroić na pół, wydrążyć środek, pokroić na półksiężyce i ułożyć na
blaszce do pieczenia. pomidory przekroić na pół i także ułożyć a blaszce
skórą do dołu. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 min. (aż miąższ dyni będzie miękki). Przestudzić.
Dynię i pomidory obrać ze skóry (z dyni najlepiej wydrążyć miąższ łyżką)
i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w
drobną kostkę. Zeszklić na niewielkiej ilości oliwy wraz z
przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodać upieczone warzywa,
przyprawy i chwilę poddusić. Zblendować całość na gładką papkę, dolać
bulion i całość zagotować. Doprawić ewentualnie do smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz