Prawa autorskie

czwartek, 17 września 2015

Krem z pieczonej dyni i pomidorów


Pyszny i aromatyczny krem z pieczonej dyni i pomidorów.


Składniki:
  • ok. 1,2 kg dyni (u mnie hokkaido)
  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka wędzona ostra i słodka

Dynię przekroić na pół, wydrążyć środek, pokroić na półksiężyce i ułożyć na blaszce do pieczenia. pomidory przekroić na pół i także ułożyć a blaszce skórą do dołu. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 min. (aż miąższ dyni będzie miękki). Przestudzić. Dynię i pomidory obrać ze skóry (z dyni najlepiej wydrążyć miąższ łyżką) i pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na niewielkiej ilości oliwy wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodać upieczone warzywa, przyprawy i chwilę poddusić. Zblendować całość na gładką papkę, dolać bulion i całość zagotować. Doprawić ewentualnie do smaku.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz