Tym razem będą ciabatty. Włoskie pieczywo o nieregularnym
kształcie i wnętrzem z dużą zawartością dziur. Zdecydowanie najlepsze są w dniu
pieczenia.
Składniki na zaczyn biga:
- 2 g świeżych drożdży
- 100 ml wody
- 200 g mąki pszennej typ 750
Składniki na ciasto właściwe:
- ok. 300g zaczynu
- 300 g mąki pszennej typ 750
- 250 ml wody
- 5 g świeżych drożdży
- 20 ml oliwy z oliwek
- 15 g soli
Dzień przed pieczeniem:
Wszystkie składniki zaczynu dokładnie wymieszać w misce,
przykryć szczelnie folią i odstawić na ok. 12-16 h (najlepiej na noc) w
temperaturze pokojowej do fermentacji.
W dniu pieczenia:
W misce wymieszać mąkę, drożdże i sól, następnie dodać
zaczyn i wyrobić ciasto przez kilka minut (będzie dość klejące), pod koniec
wyrabiania dodać oliwę. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do
wyrośnięcia na ok. 2-3 h. Dodatkowo w połowie wyrastania można zwilżoną dłonią
złożyć ciasto z każdej strony do środka, aby bułeczki były bardziej puszyste.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysmarowany oliwą blat,
delikatnie zwilżonymi rękoma rozciągnąć każdy bok ciasta na prostokąt
(ostrożnie żeby nie odgazować ciasta). Lekko wysmarować wierzch ciasta oliwą i
podzielić ostrym nożem lub skrobką na osiem części. Ostrożnie przełożyć każdą
bułeczkę na blachę do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Piec w nagrzanym do temperatury 250 stopni piekarniku przez ok.
12-15 min.
Smacznego!
Źródło: Piotr Kucharski, Chleb. Domowa Piekarnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz