Prawa autorskie

wtorek, 15 września 2015

Ciabatty na zaczynie biga




Tym razem będą ciabatty. Włoskie pieczywo o nieregularnym kształcie i wnętrzem z dużą zawartością dziur. Zdecydowanie najlepsze są w dniu pieczenia.


Składniki na zaczyn biga:
  • 2 g świeżych drożdży
  • 100 ml wody
  • 200 g mąki pszennej typ 750

Składniki na ciasto właściwe:
  • ok. 300g zaczynu
  • 300 g mąki pszennej typ 750
  • 250 ml wody
  • 5 g świeżych drożdży
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 15 g soli


Dzień przed pieczeniem:
Wszystkie składniki zaczynu dokładnie wymieszać w misce, przykryć szczelnie folią i odstawić na ok. 12-16 h (najlepiej na noc) w temperaturze pokojowej do fermentacji.

W dniu pieczenia:
W misce wymieszać mąkę, drożdże i sól, następnie dodać zaczyn i wyrobić ciasto przez kilka minut (będzie dość klejące), pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2-3 h. Dodatkowo w połowie wyrastania można zwilżoną dłonią złożyć ciasto z każdej strony do środka, aby bułeczki były bardziej puszyste.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysmarowany oliwą blat, delikatnie zwilżonymi rękoma rozciągnąć każdy bok ciasta na prostokąt (ostrożnie żeby nie odgazować ciasta). Lekko wysmarować wierzch ciasta oliwą i podzielić ostrym nożem lub skrobką na osiem części. Ostrożnie przełożyć każdą bułeczkę na blachę do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min.

Piec w nagrzanym do  temperatury 250 stopni piekarniku przez ok. 12-15 min. 

Smacznego!


Źródło: Piotr Kucharski, Chleb. Domowa Piekarnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz