Prawa autorskie

środa, 9 września 2015

Sałatka z kaszą jaglaną i tuńczykiem





Kaszę jaglaną w sałatkach najczęściej serwuję w towarzystwie tuńczyka. Reszta składników to zazwyczaj czysty przypadek. 


Składniki:
  • 1/2 szkl. suchej kaszy jaglanej
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 mała papryka
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej
  • 1 łyżka posiekanej natka pietruszki oraz koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego
  • przyprawy: sól, pieprz


Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, przełożyć na patelnię i uprażyć uważając, aby sienie przypaliła. W garnku zagotować 1 szkl. wody z odrobiną soli, przełożyć uprażoną kaszę, przykryć garnek i gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn ok. 15 min. Odstawić do przestudzenia.

Ogórki, jajko, cebulę oraz paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać kaszę, kukurydzę, przepłukaną fasolę, tuńczyka odsączonego z zalewy oraz zieleninę. Całość skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać z jogurtem greckim. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz