Kaszę jaglaną w sałatkach najczęściej serwuję w towarzystwie
tuńczyka. Reszta składników to zazwyczaj czysty przypadek.
Składniki:
- 1/2 szkl. suchej kaszy jaglanej
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach
- 2 ogórki konserwowe
- 1 mała papryka
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 cebuli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki fasoli czerwonej
- 1 łyżka posiekanej natka pietruszki oraz koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- przyprawy: sól, pieprz
Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, przełożyć na patelnię i uprażyć
uważając, aby sienie przypaliła. W garnku zagotować 1 szkl. wody z odrobiną
soli, przełożyć uprażoną kaszę, przykryć garnek i gotować na małym ogniu, aż
kasza wchłonie cały płyn ok. 15 min. Odstawić do przestudzenia.
Ogórki, jajko, cebulę oraz paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać
kaszę, kukurydzę, przepłukaną fasolę, tuńczyka odsączonego z zalewy oraz
zieleninę. Całość skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku i
wymieszać z jogurtem greckim. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz