Prawa autorskie

środa, 28 października 2015

Kluski leniwe zapiekane w sosie pomidorowym


Lubicie kluchy? ;)



Składniki na kluski leniwe:

  • 500 g twarogu
  • 1 -€“ 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz



Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • przyprawy: sól ,pieprz, oregano, tymianek



Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości oleju wraz przeciśniętym przez praczkę ząbkiem czosnku. Dodać passatę pomidorową oraz oregano i tymianek. Gotować na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.

Twaróg zmielić, wbić jajka, dodać obie mąki i doprawić solą i pieprzem. Zanieść, ciasto będzie lekko klejące. Ciasto podzielić na 3 części i z każdej uformować wałek (lekko obsypując stolnice mąką) , a następnie odcinać pod skosem małe kluski ok. 2-3 cm.

W garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli. Kluski wrzucić do wrzątku i gotować ok. 1-2 min od chwili wypłynięcia. Łyżką cedzakową przełożyć na talerz.

Naczynie żaroodporne natłuścić. Przełożyć ugotowane kluski leniwe i zalać sosem pomidorowym. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez ok. 25-30 min.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz