Prawa autorskie

niedziela, 18 października 2015

Popękane ciasteczka czekoladowe


Mocno czekoladowe, mięciutkie ciastka w śnieżnej otoczce z cukru pudru.


Składniki (na ok. 25 szt.):
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 50g masła
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  •  
Dodatkowo:
  • cukier puder do obtoczenia


Połamaną na kawałki  czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
Jajko, żółtko oraz cukier ubić na puszystą masę. Dodać ostudzoną, ale płynną czekoladę i zmiksować. W osobnym naczyniu przesiać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, szczyptę soli oraz cynamon. Zawartość naczynia połączyć z masą czekoladową i dokładnie wymieszać. Masę wstawić do lodówki na 2 godz. 
Po 2 godz. nabierać masę łyżką i formować w rękach kulkę wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć ją mocno w cukrze pudrze i układać na blaszce do pieczenia w sporych odstępach.
Ciasteczka piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 12-15 minut. Przestudzić na kratce.

Smacznego!


Źródło: Domowe Wypiek
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz