Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Chleba.
Zatem szczerze namawiam, nie ważne czy na drożdżach, czy na zakwasie - PIECZCIE SWÓJ CHLEB!
Składniki na zakwas:
- 60 g startera zakwasu
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 180 ml wody
Składniki na ciasto właściwe:
- 50 g zakwasu
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 400 g mąki pszennej typ 750
- 300 ml maślanki
- 100 ml wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnuszki
Dzień przed pieczeniem:
Starter zakwasu wyjąć z lodówki i odstawić na 1-2 h do ogrzania w temperaturze pokojowej. Po tym czasie odważyć 60 g i
razem z pozostałymi składnikami na zakwas umieścić w misce, wymieszać
przykryć szczelnie folią spożywczą. Odstawić na noc (na 8 â 12 h) w
temperaturze pokojowej. Zakwas będzie gotowy, gdy po rozsunięciu ciasta
widać jego gąbczastą strukturę.
W dniu pieczenia:
Odważyć 350 g zakwasu i dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe. Dokładnie
wymieszać, a następnie przełożyć na oprószoną stolnicę i wyrabiać ok. 5
min. Ciasto będzie się delikatnie kleić do rąk. Ciasto przełożyć do
miski, przykryć folią i odstawić do pierwszego wyrastania ok. 8 â 12
h. U mnie zajęło to o wiele mniej czasu i wyrastało ok. 3 h. W trakcie wyrastania można zwilżoną dłonią naciągnąć każdy z boków ciasta i złożyć do środka, aby chlebek był bardziej puszysty.
Po
tym czasie uformować bochenek, obsypać obficie mąką koszyk rozrostowy i
przełożyć do niego ciasto, złączeniem do góry, obsypać wierzch mąką,
przykryć koszyk ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania a ok. 4 h (
mnie jak zwykle trwało to krócej ok. 2 h). Można ten chleb upiec w
keksówce, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej np. otrębami.
Wyrośnięte ciasto, przełożyć z koszyka na blachę do pieczenia (można delikatnie naciąć wierzch ciasta) i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piekarnik spryskać wodą i piec ok. 45-50 min. Chleb studzić na kratce.
Smacznego!
Źródło: Kucharski Piotr, Chleb. Domowa piekarnia.
Świetny chlebek. Jestem pewna, ze wykorzystam przepis :D
OdpowiedzUsuńZakwas może być ten kupny ? Nie mam pojęcia, ani pomysłu jaki inny mogłabym wykorzystać :D
OdpowiedzUsuńjeśli mówimy o zakwasie zakupionym w piekarni to jak najbardziej.
Usuń