Dziś wersja paprykowa.
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1 mała papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli peklowej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona)
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 łyżki żelatyny
- 90 ml wrzącej wody
Dzień I
Żelatynę
rozpuścić we wrzącej wodzie i odstawić do wystygnięcia. Mięso zmielić
przez grubsze sitko wraz z ząbkami czosnku. Paprykę pokroić w drobną
kostkę, dodać do mięsa. Dodać sól peklową, pieprz, paprykę ostrą i słodką oraz
oregano i całość dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać rozpuszczoną
żelatynę i jeszcze raz wyrobić masę, aż wchłonie cały płyn i zacznie
kleić się do rak.
Do szynkowara włożyć woreczek i przełożyć
do niego mięso, dokładnie dociskając. Zawiązać worek, założyć sprężynę
dociskową i zamknąć szynkowar. Wstawić do lodówki na 24 h.
Na 1-2 h przed parzeniem wyjąć szynkowar z lodówki. Dno
garnka wyłożyć ściereczką lub gazą, wstawić do niego szynkowar i
napełnić garnek wodą na ok. 2 cm powyżej poziomu mięsa w szynkowarze.
Wodę w garnku doprowadzić do temperatury pomiędzy 70 a 80 stopni i
gotować ok. 2,5 h do uzyskania przez mięso temperatury 72 stopni.
Wyjąć
szynkowar z garnka, odkręcić pokrywkę, zdjąć sprężynę dociskową,
zakręcić szynkowar i pozostawić do wystygnięcia, a następnie wstawić do
lodówki na ok. 12 h.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz