Mocno czekoladowe, mięciutkie ciastka w śnieżnej otoczce z cukru pudru.
Składniki (na ok. 25 szt.):
- 100g czekolady gorzkiej
- 50g masła
- 50g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- cukier puder do obtoczenia
Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
Jajko,
żółtko oraz cukier ubić na puszystą masę. Dodać ostudzoną, ale płynną
czekoladę i zmiksować. W osobnym naczyniu przesiać mąkę, proszek do
pieczenia, kakao, szczyptę soli oraz cynamon. Zawartość naczynia
połączyć z masą czekoladową i dokładnie wymieszać. Masę wstawić do
lodówki na 2 godz.
Po
2 godz. nabierać masę łyżką i formować w rękach kulkę wielkości orzecha
włoskiego. Obtoczyć ją mocno w cukrze pudrze i układać na blaszce do
pieczenia w sporych odstępach.
Ciasteczka piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 12-15 minut. Przestudzić na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz