Prawa autorskie

sobota, 14 listopada 2015

Ciasto kinder pingui


Ciasto prawie jak tort! Kakaowy biszkopt, przełożony grubą warstwą kremu, przełamanego polewą czekoladową.
Niby nic wyszukanego, a jednak zachwyca!


Składniki na biszkopt:
  • 5 średnich jaj (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka (temp. pokojowa)

Białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż się rozpuści, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Wlać olej i mleko, krótko zmiksować. W osobnej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać  do piany i delikatnie wymieszać łopatką do połączenia się składników. Dno tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (do tzw. suchego patyczka).
Po upieczeniu biszkopt pozostawić w formie na ok 10 minut, następnie przejechać nożem naokoło, aby odlepić boki biszkoptu, wyjąć na kratkę, usunąć  papier i pozostawić biszkopt do całkowitego wystygnięcia.


Składniki na masę:
  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki (30-36%)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny

Śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier puder i cukier waniliowy mniej więcej w połowie ubijania.
Serek mascarpone chwilę zmiksować, aby zrobił się aksamitny, a następnie dodać do niego ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać.
Żelatynę zalać niewielką ilością przegotowanej wody (może być zimna lub ciepła) w kubku lub małej miseczce i mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej. Wyjąć żelatynę z wody, dodać 1-2 łyżeczki masy śmietankowej, wymieszać, a następnie dodać do pozostałej masy i szybko razem wymieszać. Należy pamiętać, że żelatyna szybko tężeje w połączeniu z zimną kremówką.


Składniki na polewa:
  • 200 g czekolady (dałam po 100 g gorzkiej i mlecznej)
  • 50 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka oleju

Połamaną czekoladę wraz z pozostałymi składnikami rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Przestudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Połowę masy rozsmarować na  dolnym placku i wyrównać. Ok. 1/3  polewy wylać na środek masy i delikatnie rozsmarować. Wstawić ciasto na kilka minut do zamrażarki, aby polewa zastygła, po czym wyjąć ciasto i na polewę rozsmarować drugą połowę masy, wyrównać i przykryć drugim plackiem. Wierzch udekorować pozostałą polewą czekoladową.  Ciasto schłodzić przez noc w lodówce. Kroić tak jak tort - nożem maczanym w ciepłej wodzie.

Smacznego!





Źródło: Arabeska

5 komentarzy:

  1. Hej. Promujemy przepisy blogerów. Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego katalogu? Dodaj, a nie pożałujesz. Serdecznie zapraszamy :)
    http://katalogsmakow.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wlasnie zrobilam chlodzi sie w lodowce...

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń