Ciasto prawie jak tort! Kakaowy biszkopt, przełożony grubą warstwą kremu, przełamanego polewą czekoladową.
Niby nic wyszukanego, a jednak zachwyca!
Składniki na biszkopt:
- 5 średnich jaj (białka i żółtka oddzielnie)
- 1/2 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 płaskie łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka (temp. pokojowa)
Białka
ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż się
rozpuści, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Wlać olej i mleko,
krótko zmiksować. W osobnej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia
i kakao, dodać do piany i delikatnie wymieszać łopatką do
połączenia się składników. Dno tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm)
wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w temperaturze 180
stopni przez około 30 minut (do tzw. suchego patyczka).
Po upieczeniu biszkopt pozostawić w formie na ok 10 minut, następnie przejechać nożem naokoło, aby odlepić boki biszkoptu, wyjąć na kratkę, usunąć papier i pozostawić biszkopt do całkowitego wystygnięcia.
Po upieczeniu biszkopt pozostawić w formie na ok 10 minut, następnie przejechać nożem naokoło, aby odlepić boki biszkoptu, wyjąć na kratkę, usunąć papier i pozostawić biszkopt do całkowitego wystygnięcia.
Składniki na masę:
- 500 ml schłodzonej śmietany kremówki (30-36%)
- 4 łyżki cukru pudru
- 50 g cukru waniliowego
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki żelatyny
Śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier puder i cukier waniliowy mniej więcej w połowie ubijania.
Serek mascarpone chwilę zmiksować, aby zrobił się aksamitny, a następnie dodać do niego ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać.
Żelatynę zalać niewielką ilością przegotowanej wody (może być zimna lub ciepła) w kubku lub małej miseczce i mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej. Wyjąć żelatynę z wody, dodać 1-2 łyżeczki masy śmietankowej, wymieszać, a następnie dodać do pozostałej masy i szybko razem wymieszać. Należy pamiętać, że żelatyna szybko tężeje w połączeniu z zimną kremówką.
Serek mascarpone chwilę zmiksować, aby zrobił się aksamitny, a następnie dodać do niego ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać.
Żelatynę zalać niewielką ilością przegotowanej wody (może być zimna lub ciepła) w kubku lub małej miseczce i mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej. Wyjąć żelatynę z wody, dodać 1-2 łyżeczki masy śmietankowej, wymieszać, a następnie dodać do pozostałej masy i szybko razem wymieszać. Należy pamiętać, że żelatyna szybko tężeje w połączeniu z zimną kremówką.
Składniki na polewa:
- 200 g czekolady (dałam po 100 g gorzkiej i mlecznej)
- 50 g masła
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka oleju
Połamaną czekoladę wraz z pozostałymi składnikami rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Przestudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Połowę masy rozsmarować na dolnym placku i wyrównać. Ok. 1/3 polewy
wylać na środek masy i delikatnie rozsmarować. Wstawić ciasto na kilka
minut do zamrażarki, aby polewa zastygła, po czym wyjąć ciasto i na
polewę rozsmarować drugą połowę masy, wyrównać i przykryć drugim
plackiem. Wierzch udekorować pozostałą polewą czekoladową. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce. Kroić tak jak tort - nożem maczanym w ciepłej wodzie.
Smacznego!
Źródło: Arabeska
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńHej. Promujemy przepisy blogerów. Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego katalogu? Dodaj, a nie pożałujesz. Serdecznie zapraszamy :)
OdpowiedzUsuńhttp://katalogsmakow.pl
Wlasnie zrobilam chlodzi sie w lodowce...
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że będzie smakowało :)
UsuńIdealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń