Prawa autorskie

piątek, 4 października 2013

Cynamoniaki

Jeśli w domu unosi się zapach cynamonu, to dla mnie niewątpliwie oznacza to początek jesienno-zimowych, długich wieczorów. Ma to swoje uroki zwłaszcza, jeśli osłodzimy sobie ten czas pysznymi bułeczkami z nadzieniem cynamonowym. Polecam!
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki






Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 280 g maki pszennej
  • 20 g  świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 125 ml mleka
  • 60 g roztopionego masła
  • odrobina soli

Nadzienie cynamonowe:
  • 30 g roztopionego masła
  • 50 g cukru
  • 2-3 łyżki cynamonu
  • rodzynki (opcjonalnie)
dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (z połowy mleka, 1 łyżki cukru, 2-3 łyżek mąki). Odstawić do wyrośnięcia.
Do miski dodać przesianą mąkę, cukier, sól, mleko, masło oraz rozczyn i zacząc wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie się ładnie odklejać od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować masłem, cukrem i cynamonem oraz dodać rodzynki. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić w plasterki. Przełożyć na blaszkę w dosyć sporych odstępach i pozostawić na ok. 15-20 min. do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-12 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz