Jeśli w domu unosi się zapach cynamonu, to dla mnie niewątpliwie
oznacza to początek jesienno-zimowych, długich wieczorów. Ma to swoje
uroki zwłaszcza, jeśli osłodzimy sobie ten czas pysznymi bułeczkami z
nadzieniem cynamonowym. Polecam!
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 280 g maki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 125 ml mleka
- 60 g roztopionego masła
- odrobina soli
Nadzienie cynamonowe:
- 30 g roztopionego masła
- 50 g cukru
- 2-3 łyżki cynamonu
- rodzynki (opcjonalnie)
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (z połowy mleka, 1 łyżki cukru, 2-3 łyżek mąki). Odstawić do wyrośnięcia.
Do miski dodać przesianą mąkę, cukier, sól, mleko, masło oraz rozczyn i zacząc wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie się ładnie odklejać od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować masłem, cukrem i cynamonem oraz dodać rodzynki. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić w plasterki. Przełożyć na blaszkę w dosyć sporych odstępach i pozostawić na ok. 15-20 min. do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-12 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz