Prawa autorskie

piątek, 22 listopada 2013

Pizza na grubym dyniowym spodzie

Pizza na grubym dyniowym spodzie. Tak, wiem, że to zaprzeczenie prawdziwej włoskiej pizzy, którą wyróżnia właśnie cienkie ciasto, ale moja z tą włoską nie ma nic wspólnego. Ja domową pizze uwielbiam na grubym spodzie, z masą dodatków, które wręcz spadają z ciasta. Ta akurat ma ich mniej, ale to bez znaczenia...



Składniki na spód:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. puree z dyni
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 szkl. mleka + 2 łyżki
Sos pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów
  • 2-3 łyżki gęstej passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki oregano i bazylii
  • sól, pieprz, szczypta papryki ostrej
dodatkowo:
  • ulubione dodatki, u mnie: salami, pomidory, papryka i mozzarella

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (wymieszać drożdże + mleko + 2 łyżki mąki + cukier) i odstawić do wyrośnięcia. W misce przesiać pozostałą mąkę, puree z dyni, dodać sól, oliwę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić na gładkie ciasto. Jeśli puree jest mało wodniste, a ciasto dosyć twarde, dodać odrobinę mleka i wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczka i odstawić do podwojenia objętości.

W tym czasie można przygotować sos. Pomidory z puszki pokroić na drobne kawałeczki lub zmiksować. Wrzucić na patelnię z oliwą i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Dusić na małym ogniu, aż sos odparuje. Dodać pastę pomidorową oraz oregano i bazylię. Dusić, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem i papryką. Odstawić do przestygnięcia.

Ustawić piekarnik na 180 stopni. Wyrośnięte ciasto szybko wyrobić.  Rozwałkować i ułożyć w formie. Można odstawić na ok. 15 min. do napuszenia. Wstawić samo ciasto do piekarnika i piec przez ok. 8-10 min.  W tym czasie można pokroić dodatki.

Podpieczony blat pizzy smarujemy przygotowanym wcześniej sosem i wykładamy ulubione dodatki. Na wierzch układami plastry mozzarelli. Pieczemy całość ok. 15 min.

Smacznego!



2 komentarze: