Pizza na grubym dyniowym spodzie. Tak, wiem, że to zaprzeczenie prawdziwej włoskiej pizzy, którą wyróżnia właśnie cienkie ciasto, ale moja z tą włoską nie ma nic wspólnego. Ja domową pizze uwielbiam na grubym spodzie, z masą dodatków, które wręcz spadają z ciasta. Ta akurat ma ich mniej, ale to bez znaczenia...
Składniki na spód:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. puree z dyni
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 szkl. mleka + 2 łyżki
Sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów
- 2-3 łyżki gęstej passaty pomidorowej
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 0,5 łyżeczki oregano i bazylii
- sól, pieprz, szczypta papryki ostrej
dodatkowo:
- ulubione dodatki, u mnie: salami, pomidory, papryka i mozzarella
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (wymieszać drożdże +
mleko + 2 łyżki mąki + cukier) i odstawić do wyrośnięcia. W misce przesiać
pozostałą mąkę, puree z dyni, dodać sól, oliwę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić
na gładkie ciasto. Jeśli puree jest mało wodniste, a ciasto dosyć twarde, dodać
odrobinę mleka i wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczka
i odstawić do podwojenia objętości.
W tym czasie można przygotować sos. Pomidory z puszki
pokroić na drobne kawałeczki lub zmiksować. Wrzucić na patelnię z oliwą i
przeciśniętym ząbkiem czosnku. Dusić na małym ogniu, aż sos odparuje. Dodać
pastę pomidorową oraz oregano i bazylię. Dusić, aż sos zgęstnieje. Doprawić
solą i pieprzem i papryką. Odstawić do przestygnięcia.
Ustawić piekarnik na 180 stopni. Wyrośnięte ciasto szybko
wyrobić. Rozwałkować i ułożyć w formie.
Można odstawić na ok. 15 min. do napuszenia. Wstawić samo ciasto do piekarnika
i piec przez ok. 8-10 min. W tym czasie
można pokroić dodatki.
Podpieczony blat pizzy smarujemy przygotowanym wcześniej
sosem i wykładamy ulubione dodatki. Na wierzch układami plastry mozzarelli.
Pieczemy całość ok. 15 min.
Smacznego!
Preferuję pizze na cienkim cieście ale i taką nie pogardzę ! :)
OdpowiedzUsuńRobię jutro!
OdpowiedzUsuń