piątek, 22 listopada 2013

Pizza na grubym dyniowym spodzie

Pizza na grubym dyniowym spodzie. Tak, wiem, że to zaprzeczenie prawdziwej włoskiej pizzy, którą wyróżnia właśnie cienkie ciasto, ale moja z tą włoską nie ma nic wspólnego. Ja domową pizze uwielbiam na grubym spodzie, z masą dodatków, które wręcz spadają z ciasta. Ta akurat ma ich mniej, ale to bez znaczenia...



Składniki na spód:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. puree z dyni
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 szkl. mleka + 2 łyżki
Sos pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów
  • 2-3 łyżki gęstej passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki oregano i bazylii
  • sól, pieprz, szczypta papryki ostrej
dodatkowo:
  • ulubione dodatki, u mnie: salami, pomidory, papryka i mozzarella

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (wymieszać drożdże + mleko + 2 łyżki mąki + cukier) i odstawić do wyrośnięcia. W misce przesiać pozostałą mąkę, puree z dyni, dodać sól, oliwę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić na gładkie ciasto. Jeśli puree jest mało wodniste, a ciasto dosyć twarde, dodać odrobinę mleka i wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczka i odstawić do podwojenia objętości.

W tym czasie można przygotować sos. Pomidory z puszki pokroić na drobne kawałeczki lub zmiksować. Wrzucić na patelnię z oliwą i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Dusić na małym ogniu, aż sos odparuje. Dodać pastę pomidorową oraz oregano i bazylię. Dusić, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem i papryką. Odstawić do przestygnięcia.

Ustawić piekarnik na 180 stopni. Wyrośnięte ciasto szybko wyrobić.  Rozwałkować i ułożyć w formie. Można odstawić na ok. 15 min. do napuszenia. Wstawić samo ciasto do piekarnika i piec przez ok. 8-10 min.  W tym czasie można pokroić dodatki.

Podpieczony blat pizzy smarujemy przygotowanym wcześniej sosem i wykładamy ulubione dodatki. Na wierzch układami plastry mozzarelli. Pieczemy całość ok. 15 min.

Smacznego!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...