Prawa autorskie

poniedziałek, 16 grudnia 2013

Ryba po grecku



Praktycznie w ciągu roku tego dania nie jadam. Może dlatego, że ryba po grecku nieodłącznie kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. To chyba m. in. takie małe kuchenne detale decydują o wyjątkowej oprawie Świąt.
Dziś zapraszam na moja klasyczną wersję ryby po grecku :)



Składniki:
  • 500 g filetów rybnych
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • ok. 0,5 szkl. wody
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, ewentualnie papryka ostra
Dodatkowo do panierowania ryby:
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta

Filety rybne oprószyć solą pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić na ok. 30 min do lodówki.

Warzywa obrać. Cebulę pokroić w piórka, a marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  W rondelku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulkę, następnie dodać starte warzywa. Smażyć na małym ogniu często mieszając. Gdy warzywa lekko zmiękną dodać wodę, koncentrat pomidorowy, listek laurowy i ziele angielskie, wymieszać. Dusić chwilę. Doprawić według uznania solą, pieprzem, cukrem oraz papryką ostrą.

Gotowym sosem przekładać filety rybne uprzednio panierowane  z maki, jajka i bułki tartej.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz