Prawa autorskie

środa, 18 grudnia 2013

Śledzie po sułtańsku



Takie śledziki robi moja Mama. Przepis co prawda odtworzony z pamięci, bo nie raz z nią te śledzie przygotowywałam, ale równie udany. Jeśli nie mieliście okazji na skosztowanie takiej wersji to zapraszam do wypróbowania :)


  
Składniki:
  • 400 g filetów śledziowych
  • 0,5 szkl. koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szkl. ketchup
  • 0,5 szkl wody
  • 1 cebula
  • spora garść rodzynek
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, papryka ostra

Śledzie opłukać pod bieżącą wodą, jeśli są zbyt słone należy filety namoczyć w zimnej wodzie przez ok 2h. Rodzynki przez parę minut namoczyć w ciepłej wodzie. W tym czasie cebulę pokroić w piórka i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać do cebuli koncentrat, ketchup, wodę i zagotować. Dorzucić namoczone rodzynki i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz papryką ostrą. Gotowy sos odstawić do wystygnięcia. Filety śledziowe pokroić w paseczki na szerokości ok. 2-3 cm i przekładać je zimnym sosem. Tak przygotowane śledziki dobrze jest odstawić na 24h, aby smaki mogły się połączyć.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz