Takie śledziki robi moja Mama. Przepis co prawda odtworzony z pamięci, bo nie raz z nią te śledzie przygotowywałam, ale równie udany. Jeśli nie mieliście okazji na skosztowanie takiej wersji to zapraszam do wypróbowania :)
Składniki:
- 400 g filetów śledziowych
- 0,5 szkl. koncentratu pomidorowego
- 0,5 szkl. ketchup
- 0,5 szkl wody
- 1 cebula
- spora garść rodzynek
- przyprawy: sól, pieprz, cukier, papryka ostra
Śledzie opłukać pod bieżącą wodą, jeśli są zbyt słone należy
filety namoczyć w zimnej wodzie przez ok 2h. Rodzynki przez parę minut namoczyć
w ciepłej wodzie. W tym czasie cebulę pokroić w piórka i zeszklić na łyżce
oliwy. Dodać do cebuli koncentrat, ketchup, wodę i zagotować. Dorzucić namoczone
rodzynki i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz papryką ostrą. Gotowy
sos odstawić do wystygnięcia. Filety śledziowe pokroić w paseczki na szerokości
ok. 2-3 cm i przekładać je zimnym sosem. Tak przygotowane śledziki dobrze jest
odstawić na 24h, aby smaki mogły się połączyć.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz