Praktycznie w ciągu roku tego dania nie jadam. Może dlatego,
że ryba po grecku nieodłącznie kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. To
chyba m. in. takie małe kuchenne detale decydują o wyjątkowej oprawie Świąt.
Dziś zapraszam na moja klasyczną wersję ryby po grecku :)
Składniki:
- 500 g filetów rybnych
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- ok. 0,5 szkl. wody
- 100 g koncentratu pomidorowego
- przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, ewentualnie papryka ostra
Dodatkowo do panierowania ryby:
- mąka
- jajko
- bułka tarta
Filety rybne oprószyć solą pieprzem oraz skropić sokiem z
cytryny. Odstawić na ok. 30 min do lodówki.
Warzywa obrać. Cebulę pokroić w piórka, a marchew i
pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W rondelku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulkę, następnie dodać starte
warzywa. Smażyć na małym ogniu często mieszając. Gdy warzywa lekko zmiękną
dodać wodę, koncentrat pomidorowy, listek laurowy i ziele angielskie,
wymieszać. Dusić chwilę. Doprawić według uznania solą, pieprzem, cukrem oraz
papryką ostrą.
Gotowym sosem przekładać filety rybne uprzednio panierowane z maki, jajka i bułki tartej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz