Prawa autorskie

czwartek, 27 lutego 2014

Oponki serowe

Dziś zapraszam na klasyczne serowe oponki. Takie słodkości robi często moja Mama, więc i u mnie w domu nie może ich zabraknąć. Szybkie i proste w wykonaniu, a zachwycają smakiem. W zachwycająco szybkim tempie także znikają :)

A z okazji tłustego czwartku zapraszam także do wypróbowania:
rozetek
pączków angielskich z serka homogenizowanego



Składniki (na ok. 40 szt.):
  • 0,5 kg twarogu (najlepiej półtłustego)
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany / jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka spirytusu / octu
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny  lub aromat (opcjonalnie)

Dodatkowo:
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder lub lukier

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, które nie powinno być klejące (w razie potrzeby podsypać trochę mąką). Ciasto rozwałkować podsypując je mąką na grubość ok. 1 cm. Wykrawać kółka dużą szklanka, a w środku każdego z nich wyciąć kieliszkiem dziurkę. Do rondelka wlewamy olej i rozgrzewamy do temperatury ok. 180 stopni. Smażymy oponki z obu stron na rumiano i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Gotowe oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz