Prawa autorskie

sobota, 8 marca 2014

Napoleonka (bez pieczenia)




Ekspresowe ciasto dla zabieganych, a także dla tych co nie przepadają za pieczeniem słodkości, ale lubiących się nimi zajadać. To ciacho pochłaniane jest u mnie w gigantycznych ilościach i w sumie nie ma się co dziwić, bo jest pyszne. Aksamitnie kremowe połączenie - słodycz idealna :)



Składniki:
  • 2 op. krakersów solonych (ok 300 g)
  • 200 g masła
  • 3 szkl. mleka
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Dodatkowo:
  • cukier puder do obsypania

Formę do pieczenia o wymiarach 35x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Dno formy wykładamy krakersami. 

Jedną szkl. mleka wymieszać dokładnie z mąką, jajkami i aromatem waniliowym. Pozostałe dwie szkl. mleka zagotować z masłem oraz cukrem, często mieszając. Gdy mleko zacznie się gotować dodać wsześniej wymieszane mleko z mąką i jajkami i energicznie wymieszać, aż masa zgęstnieje i będzie gładka. Zdjąć z ognia. Przelać gorącą masę do formy wyłożonej krakersami i wyrównać. 

Na wierzch włożyć resztę krakersów. Schłodzić w lodówce ok. 2-3h, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.

Smacznego! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz