Prawa autorskie

środa, 28 maja 2014

Burrito z farszem mięsno-warzywnym i ryżem




Burrito to nic innego jak placek tortilli nadziany farszem i podpieczony na patelni grillowej lub bezpośrednio zgrzany w grillownicy. Ja przygotowałam wersję mięsno-warzywną z dodatkiem ryżu. 
Wyszły pyszne, lekko pikantne i bardzo syte. Polecam :)



Składniki na farsz (na 4 burrito):

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 szkl. ryżu przed ugotowaniem
  • 1 małą papryka czerwona
  • ½ puszki fasoli czerwonej
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka posiekanej kolendry
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, szczypta chilli



Dodatkowo:

  • 4 placki tortilli
  • kwaśna śmietana
  • ćwiartki cytryny



Ryż ugotować al dente w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku i mięso mielone. Smażyć na rumiano. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dodać kukurydzę. Wlać passa tę pomidorową. Dusić do odparowania nadmiaru wody. Dodać fasolę i prawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką i chilli. Zdjąć z ognia i dodać ryż, sok z cytryny oraz kolendrę. Całość wymieszać.
Placki z tortilli lekko podgrzać na patelni, aby zmiękły. Można obsypać starkowanym ostrym serem. Na środku tortilli wyłożyć farsz i zwinąć podobnej jak naleśnik (najpierw założyć dół  placka na farsz, następnie boki i zwinąć od dołu wzdłuż boków w rulon). Lekko spłaszczyć. Podrumienić na patelni grillowej z obu stron.
Podawać skropione sokiem z cytryny i kwaśną śmietaną.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz