Burrito to nic innego jak placek tortilli
nadziany farszem i podpieczony na patelni grillowej lub bezpośrednio zgrzany w
grillownicy. Ja przygotowałam wersję mięsno-warzywną z dodatkiem ryżu.
Wyszły pyszne, lekko pikantne i bardzo syte. Polecam :)
Wyszły pyszne, lekko pikantne i bardzo syte. Polecam :)
Składniki na farsz (na 4 burrito):
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1/2 szkl. ryżu przed ugotowaniem
- 1 małą papryka czerwona
- ½ puszki fasoli czerwonej
- 1/3 puszki kukurydzy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- łyżka posiekanej kolendry
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, szczypta chilli
Dodatkowo:
- 4 placki tortilli
- kwaśna śmietana
- ćwiartki cytryny
Ryż ugotować al dente w osolonym wrzątku
zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na
niewielkiej ilości oliwy. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku i mięso mielone.
Smażyć na rumiano. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dodać kukurydzę. Wlać
passa tę pomidorową. Dusić do odparowania nadmiaru wody. Dodać fasolę i prawić
do smaku solą, pieprzem oraz papryką i chilli. Zdjąć z ognia i dodać ryż, sok z
cytryny oraz kolendrę. Całość wymieszać.
Placki z tortilli lekko podgrzać na patelni,
aby zmiękły. Można obsypać starkowanym ostrym serem. Na środku tortilli wyłożyć farsz i zwinąć podobnej jak naleśnik
(najpierw założyć dół placka na farsz,
następnie boki i zwinąć od dołu wzdłuż boków w rulon). Lekko spłaszczyć.
Podrumienić na patelni grillowej z obu stron.
Podawać skropione sokiem z cytryny i kwaśną
śmietaną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz