Tarta razowa z botwiną i fetą to moja kolejna propozycja na pyszne danie. Razowy spód bardzo dobrze zgrał się z farszem, a feta nadała wyrazistego smaku delikatnej botwince.
Składniki na razowe ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej razowej
- 50 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
Składniki na farsz:
- 1 pęczek botwinki (z buraczkami)
- 50 g sera feta
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 jajka
- 150 ml jogurtu greckiego (lub kwaśnej śmietany 18%)
- 1 łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz
Dodatkowo:
- masło do wysmarowania formy
Formę do zapiekania wysmarować masłem.
Składniki na ciasto kruche szybko zagnieść.
Rozwałkować na cienki placek, podsypując odrobiną mąki i wylepić nim formę. Spód
ciasta ponakłuwać widelcem. Wstawić do lodówki na ok. 15-20 min.
W tym czasie przygotować farsz. Cebulę obrać i
posiekać w drobną kostkę. Buraczki ograć i pokroić w cieniutkie paski. Botwinę
posiekać. Na patelni roztopić masło i zeszklić posiekaną cebulę z przeciśniętym
ząbkiem czosnku. Dodać buraczki i botwinę. Poddusić ok. 3-4 min. aż buraczki
zmiękną. Zdjąć z ognia i doprawić pieprzem i odrobiną soli. Jajka wymieszać z
jogurtem lub śmietaną.
Wyjąc schłodzoną formę z ciastem i podpiec do
lekkiego zarumienienia ok. 10-15 min. w temperaturze 180 stopni. Wyjąc z piekarnika.
Wyłożyć równomiernie na spód farsz z botwinką. Pokruszyć na wierzch fetę i
całość zalać masą jajeczno-jogurtową. Całość zapiekać ok. 25-30 min., aż masa sie
zetnie i ewentualnie lekko zarumieni.
Smacznego!
Uwielbiam tarty! A twoja wygląda obłędnie :D
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńpozdrawiam