Ciasto znanie niemal wszystkim. Ja w sezonie piekę je obowiązkowo i to kilka razy. Zmieniam w nim jedynie owoce.
Kruche na zewnątrz, delikatne i lekkie w środku :) po prostu pycha!
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g zimnego masła / margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Składniki na
piankę budyniową:
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego / śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Dodatkowo:
- 500 g owoców sezonowych (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
- cukier puder do oprószenia
Składniki na
ciasto kruche zagnieść szybko. Podzielić na dwie części (ok. 40% i 60%). Owinąć
folią i włożyć do zamrażarki na ok. 1-2 h. Ciasto można przygotować dzień
wcześniej.
Formę do
pieczenia o wymiarach 35x24 cm wyłożyć papierem. Na spód starkować na tarce o
grubych oczkach większą część ciasta. Równo rozłożyć. Spód podpiec w
temperaturze 180 stopni przez 15-20 min. do lekkiego zezłocenia. Po tym czasie
odstawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotować
piankę budyniową. Ubić białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać łyżką
cukier zmieszany z cukrem waniliowym i dalej ubijać. Dodawać powoli proszek
budyniowy miksując, by się cały rozpuścił. Na koniec miksując wlewać powolutku
olej.
Na
podpieczony i wystudzony spód, wyłożyć budyniową piankę i wyrównać. Na piankę
wyłożyć i powciskać sporą ilość owoców (u mnie truskawki). Na wierz starkowaćć
pozostałą część ciasta kruchego.
Piec w
temperaturze 180 stopni przez 30-35 min. Po przestudzeniu oprószyć cukrem
pudrem.
Smacznego!
Źródło: MW
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz