Prawa autorskie

czwartek, 29 maja 2014

Tarta razowa z botwiną i fetą


Tarta razowa z botwiną i fetą to moja kolejna propozycja na pyszne danie. Razowy spód bardzo dobrze zgrał się z farszem, a feta nadała wyrazistego smaku delikatnej botwince.



Składniki na razowe ciasto kruche:
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko


Składniki na farsz:
  • 1 pęczek botwinki (z buraczkami)
  • 50 g sera feta
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • 150 ml jogurtu greckiego (lub kwaśnej śmietany 18%)
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz


Dodatkowo:
  • masło do wysmarowania formy



Formę do zapiekania wysmarować masłem.
Składniki na ciasto kruche szybko zagnieść. Rozwałkować na cienki placek, podsypując odrobiną mąki i wylepić nim formę. Spód ciasta ponakłuwać widelcem. Wstawić do lodówki na ok. 15-20 min.
W tym czasie przygotować farsz. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Buraczki ograć i pokroić w cieniutkie paski. Botwinę posiekać. Na patelni roztopić masło i zeszklić posiekaną cebulę z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Dodać buraczki i botwinę. Poddusić ok. 3-4 min. aż buraczki zmiękną. Zdjąć z ognia i doprawić pieprzem i odrobiną soli. Jajka wymieszać z jogurtem lub śmietaną. 
Wyjąc schłodzoną formę z ciastem i podpiec do lekkiego zarumienienia ok. 10-15 min. w temperaturze 180 stopni. Wyjąc z piekarnika. Wyłożyć równomiernie na spód farsz z botwinką. Pokruszyć na wierzch fetę i całość zalać masą jajeczno-jogurtową. Całość zapiekać ok. 25-30 min., aż masa sie zetnie i ewentualnie lekko zarumieni.
Smacznego!




2 komentarze: