Prawa autorskie

piątek, 29 sierpnia 2014

Papryka faszerowna kaszą bulgur i mięsem





Zazwyczaj do papryki ląduje farsz mięsno-ryżowy, ale nie tym razem. Postawiłam na kaszę i to nie byle jaką, a przepyszna i bardzo zdrową kaszę bulgur.
Sezon na paprykę w pełni, więc korzystajmy :)


Składniki:
  • 3 papryki
  • ok. 400 g mielonego mięsa
  • 1/2 szkl. kaszy bulgur (przed ugotowaniem)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5-6 pomidorów suszonych
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki sera twardego żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra


Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodać mięso mielone,
posiekaną drobno cebulkę i pomidory oraz przeciśnięty ząbek czosnku. Dodać jajko bazylię i przyprawy. Całość wymieszać.

Papryki przekroić na pól, usunąć gniazda nasienne i nafaszerować je farszem. Wierzch obsypać serem starkowanym na tarce o drobnych oczkach.

Papryki ułożyć na blaszce do pieczenia. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 30-35 min.

Smacznego!



Przepis bierze udział w akcji:
Warzywa psiankowate 2014

4 komentarze:

  1. Uwielbiam nadziewane papryki :) Twoje super wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne nadzienie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń