Prawa autorskie

środa, 8 października 2014

Drożdżowy placek cebulowy


Drożdżowy placek nadziany masą cebulowo-jajeczną po brzegi.
Pyszny na ciepło i na zimno, jedzony z dodatkiem ulubionego sosu lub w samotności :)
Polecam!



Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:
  • 1 kg cebuli
  • 4 jajka
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • przyprawy: sól, pieprz, kminek mielony, kurkuma


Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (wymieszać: drożdże, 2 łyżki mąki pszennej, cukier, 100 ml mleka) i odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wraz z solą, mlekiem i wyrośniętym rozczynem wymieszać i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę i przykryć ściereczką do podwojenia objętości na ok. 1-1,5h.

W tym czasie przygotować farsz. Cebulę obrać i pokroić piórka. Zeszklić na maśle z odrobina oleju. Jajka wraz ze śmietaną wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, kminkiem oraz kurkuma.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko wyrobić. Formę do pieczenia (u mnie 34x22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto na prostokąt i wyłożyć nim dno formy wraz z bokami. Na ciasto wyłożyć cebulę. Całość zalać masy jajeczno-śmietanowym.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-35 min (aż masa się zetnie).

Smacznego!

1 komentarz: