Drożdżowy placek nadziany masą cebulowo-jajeczną po brzegi.
Pyszny na ciepło i na zimno, jedzony z dodatkiem ulubionego sosu lub w samotności :)
Polecam!
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 1 kg cebuli
- 4 jajka
- 250 ml kwaśnej śmietany
- przyprawy: sól, pieprz, kminek mielony, kurkuma
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (wymieszać: drożdże, 2
łyżki mąki pszennej, cukier, 100 ml mleka) i odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą
mąkę wraz z solą, mlekiem i wyrośniętym rozczynem wymieszać i wyrobić na
gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę i przykryć ściereczką do podwojenia
objętości na ok. 1-1,5h.
W tym czasie przygotować farsz. Cebulę obrać i pokroić
piórka. Zeszklić na maśle z odrobina oleju. Jajka wraz ze śmietaną wymieszać i
doprawić do smaku solą, pieprzem, kminkiem oraz kurkuma.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko wyrobić. Formę do
pieczenia (u mnie 34x22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto
na prostokąt i wyłożyć nim dno formy wraz z bokami. Na ciasto wyłożyć cebulę.
Całość zalać masy jajeczno-śmietanowym.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-35 min (aż masa
się zetnie).
Smacznego!
Ale ciekawy przepis...:-)
OdpowiedzUsuń