Pyszna i bardzo aromatyczna przekąska. Za sprawą ubitej piany, paszteciki są tak delikatne, że wprost rozpływają się w ustach.
Składniki (na ok. 15 szt.):
- 1 szkl. czerwonej soczewicy
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko (biało i żółtko oddzielnie)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, curry, kurkuma
Soczewicę opłukać na sicie, zalać wodą i gotować do
miękkości (można ją lekko rozgotować). Odcedzić i przestudzić.
Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na
niewielkiej ilości oleju razem z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Dodać do soczewicy.
Dodać także żółtko, natkę pietruszki, przyprawić i dokładnie wymieszać. Biało
ubić na sztywno i wmieszać je delikatnie do masy z soczewicą.
Formować paszteciki za pomocą dwóch łyżek i smażyć na
rozgrzanym oleju na złoto. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Smacznego!
świetny przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe :)
OdpowiedzUsuńMuszą być absolutnie przepyszne!
OdpowiedzUsuń