Prawa autorskie

poniedziałek, 6 października 2014

Paszteciki z czerownej soczewicy



Pyszna i bardzo aromatyczna przekąska. Za sprawą ubitej piany, paszteciki są tak delikatne, że wprost rozpływają się w ustach.



Składniki (na ok. 15 szt.):
  • 1 szkl. czerwonej soczewicy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko (biało i żółtko oddzielnie)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, curry, kurkuma


Soczewicę opłukać na sicie, zalać wodą i gotować do miękkości (można ją lekko rozgotować). Odcedzić i przestudzić. 

Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju razem z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Dodać do soczewicy. Dodać także żółtko, natkę pietruszki, przyprawić i dokładnie wymieszać. Biało ubić na sztywno i wmieszać je delikatnie do masy z soczewicą. 

Formować paszteciki za pomocą dwóch łyżek i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Smacznego!


3 komentarze: